Grootste expo laatste drie jaar: de Brakke Grond pakt uit met totaalinstallatie Filip Vervaet

Grootste expo laatste drie jaar: de Brakke Grond pakt uit met totaalinstallatie Filip Vervaet

Met Cascade, de nieuwe en eerste grote solotentoonstelling in Nederland van een van de belangrijkste Vlaamse kunstenaars van het moment, hijst De Brakke Grond zich terug op post-covid-niveau.

Amsterdam – 11 november 2021 - In de grote theaterzaal van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond - dé expert in Nederland voor actuele vernieuwende Vlaamse kunst - opent op 11 december de eerste grote solotentoonstelling met installaties en sculpturen van kunstenaar Filip Vervaet in Nederland. “De Brakke Grond brengt met deze expo topkwaliteit naar Nederland. Filip Vervaet is een van de grote Vlaamse kunstenaars van zijn generatie en deze expo is de grootste die we de voorbije jaren hebben gebracht. Ik nodig iedereen dan ook trots uit om zijn werk te ontdekken. Deze tentoonstelling wordt echt geweldig én ze is gratis te bezoeken: zie het als een cadeautje van Vlaanderen aan hun lieve Noorderburen”, zegt directeur Bart Govaert.

 

Up on the Hill - Filip Vervaet
Up on the Hill - Filip Vervaet

Totaalinstallatie in bevreemdende scenografie

Vervaet creëert een parallelle wereld. Hij bouwt een bevreemdende scenografie in de 400 m2 grote theaterruimte en leidt je daarin rond. Zijn beelden zijn solide en staan op zich, maar tegelijk ademen ze samen een immateriële, haast virtuele sfeer uit.

De bezoeker komt binnen via een monumentale aluminium box, geïnspireerd op de ingang van een discotheek.

“Het is de transitieruimte van de ene wereld naar de andere”, stelt Vervaet. “De deur scharniert op 1 bepaald punt. Dat stuurt de bezoeker onbewust in een bepaalde richting bij het verkennen van de ruimte. In principe ben je vrij, maar je wordt eigenlijk geleid door een scenario.”

LB: Fountain (2017)/ RB: Filip Vervaet

Onderhuids. Niet activistisch.

Vervaet laat in deze expositie het narratief achterwege en focust meer op het proces in het atelier.

“Ik ben geen activistische kunstenaar, ik wil een wereld creëren. Als ik het heb over de maakbaarheid van de natuur, dan refereer ik enerzijds naar de tijd waarin we leven maar net als een (landschaps)schilder herwerk ik deze op mijn beurt tot een imaginaire wereld. Het is zeker de bedoeling dat je reflecteert over jouw relatie met de natuur, maar wat daaruit komt, dat is ook echt helemaal voor jouw rekening”, stelt Vervaet. “Ja, het gaat over figuratie, abstractie en de impact van technologie op de natuur, maar ik wil daar ook allemaal niet te hard de nadruk op leggen. Onderhuids zijn dat beweegredenen om het werk te maken, maar dan laat ik het terug los.”
Plato
Plato's Cave - Filip Vervaet

Proces en materiaal: werk volgens eigen dimensies

Vervaets materiaalgebruik is breed: van klassiek brons en steen, tot autolak, coatings en speciale folies. Maar ook wind, licht en geluid worden ingezet, en vaak combineert hij meerdere materialen. Hij werkt intuïtief en is gefascineerd door de massa van het materiaal en het productieproces waaruit zijn sculpturen ontstaan, zoals bij het werk Plato’s Cave (2013-15), dat verwijst naar de allegorie van de grot, waarin we een deel van een mal herkennen. In het werk Fountain (2017) zijn eveneens sporen van het maakproces zichtbaar. Met zijn vingers trok Vervaet lijnen door de oppervlakte van de klei. Ook het water dat over het brons sijpelt laat zijn sporen na. Die veranderlijkheid van het materiaal is kenmerkend voor het werk van Vervaet. 

Terwijl de mens niet als concreet beeld aanwezig is - hoewel de mysterieuze verschijning Medusa (2019), verborgen onder een wapperende sluier, wel die suggestie wekt - neemt Vervaet die vaak wel als uitgangspunt voor de afmetingen van zijn sculpturen. Zoals het grote bronzen bas-reliëf Cascade (2018), tevens de titel van de tentoonstelling, dat hij maakte naar de reikwijdte van zijn eigen lichaam. Of in Collumn (2018), dat zo hoog werd als zijn handen konden reiken.

“Omdat we overtuigd zijn van de kracht van dit toonaangevende werk en het bovendien uitermate geschikt is voor onze Grote Zaal, zetten we graag mee de schouders onder zijn eerste solotentoonstelling in Nederland” zegt directeur Bart Govaert.
Bart Govaert, directeur De Brakke Grond
Bart Govaert, directeur De Brakke Grond
Medusa - Filip Vervaet
Medusa - Filip Vervaet

Reviews

Cascade is een verdieping van Up the hill, down the river dat in 2019 te zien was in De Warande in Turnhout en daar lovende kritieken kreeg:


Praktisch

De expositie loopt in de Brakke Grond van zondag 12 december tot zondag 23 januari. Toegang is gratis, maar reservatie is aangeraden via deze link.

Media die een gesprek willen met de kunstenaar of een reportage willen maken over de expositie, kunnen contact opnemen met Anoek Hagenaars van Talking Birds Public Relations.